
 
 

1 
eustream, a.s., Votrubova 11/A, 821 09 Bratislava, Slovakia; info@eustream.sk; www.eustream.sk, Joint Stock Company registered in the Commercial Register of the 
District Court Bratislava I, Section: Sa, File No.: 3480/B, ID: 35910712, Tax ID: 2021931175, VAT No.: SK7020000372 

 

 

Eustream´s response to ACER´s public consultation on recommendations to the 

European Commission as regards the records of wholesale energy market transactions, 

including orders to trade, and as regards the implementing acts according to 

Article 8 of Regulation (EU) No 1227/2011 (REMIT) 

 

 

 

Introduction 

 

Response of eustream, a.s., the Slovak TSO as a market participant falling under the 

obligations of REMIT, including the reporting obligations, to ACER´s public consulation on 

reccomandation as regards the records of wholesale energy market transactions and as regards 

the implementing acts according to Article 8 of Regulation (EU) No 1227/2011 (REMIT).     

 

Contact person: Lucia Matejková, regulatory specialist 

E-mail: lucia.matejkova@eustream.sk 

Tel.: +421 2 6250 7125, +421 905 612 963 

 

 

Eustream´s response to the questions 

 

Question 1 

Do you agree with the proposed definitions? If not, please indicate alternative proposals? 

 

Eustream´s suggestion is to more precisely specify the definitions of standardised and non-

standardised contracts in a way that there will be no doubts in their interpretation. Our 

understanding is that the standardised contracts should include those ones that can be 

processed automatically (fully automated contracts) due to the very short reporting deadline. 

We see as important to consider the EFET contracts as non-standardised since they may 

include non-standard clauses. 24-hour reporting might be difficult since the transactions under 

EFET contracts are not necessarily processed automatically.  

 

Question 2 

What are your views regarding the details to be included in the records of transactions as 

foreseen in Annex II? Do you agree that a distinction should be made between standardised 

and non-standardised contracts? Do you agree with the proposal on the unique identifier for 

market participants? 

 

Eustream agrees with the distinction between the standardised and non-standardised contracts. 

But as in our response to question 1 we are of the opinion that there must be clarity by 

distinguishing between these two types of contracts and therefore we propose their better 

specification in order to avoid any uncertainty in their interpretation.  

 

In Annex II.1 and II.2 we suggest to delete field No. 36. (No. 25.) Originating Market, 37. 

(26.) Destination Market, 38. (27.) Intrasystem as they go beyond the scope of the 

transactions and therefore seems to be redundant concerning their additional value to the 

reporting of the transactions, in Annex II.2 we suggest to delete field 29. Uploaded pdf of the 
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contract. All information important for reporting will be already contained in the tables of 

Annex II.1 a II.2 (by fulfilling separate fields) and therefore there is no need to provide also a 

copy of such contracts.  

 

Eustream supports already established EIC coding scheme as the unique identifier under 

REMIT for the identification of market participants. We are of the opinion that setting up the 

unique identifier should minimise the burden including the implementation costs and 

therefore it should be take into consideration that a huge amount of effort has been already 

done in producing EIC codes.  

 

Question 3 

Do you agree with the proposed way forward to collect orders to trade from organised 

market places, i.e. energy exchanges and broker platforms? Do you think that the proposed 

fields in Annex II.1 will be sufficient to capture the specificities of orders, in particular as 

regards orders for auctions? 

 

We are of the opinion that orders to trade could be reported also via platform of individual 

TSO (as a market participant) directly to ACER or via European operators platform (e.g. 

ENTSOG platform) directly to ACER and thus the reporting through organized market places 

should be done only as one of the options of reporting and should not be mandatory for 

market participants.     

 

Question 4 

Do you agree with the proposed way forward concerning the collection of transactions in 

non-standardised contracts? Please indicate your view on the proposed records of 

transactions as foreseen in Annex II.2, in particular on the fields considered mandatory. 

 

Please refer to the answer to question 2. 

 

Question 5 

Please indicate your views on the proposed collection of scheduling/nomination information. 

Should there be a separate Annex II.3 for the collection of scheduling/nomination data 

through TSOs or third parties delegated by TSOs? 

 

The obligation of reporting data should stay with the owner of information. TSOs might not 

have available all information prescribed in this section and therefore will not be able to 

provide such information. TSOs should report the information only in case they are available 

to them. In case that the TSO will be obliged to report the information on behalf of another 

market participant, one of the issues which must be solved is whether the TSOs as a reporting 

subject will be responsible only for reporting obligation or also for the content of the 

information.   

 

Question 6 

What are your views on the above-mentioned list of contracts according to Article 8(2)(a) of 

the Regulation (Annex III)? Which further wholesale energy products should be covered? Do 

you agree that the list of contracts in Annex III should be kept rather general? Do you agree 

that the Agency should establish and maintain an updated list of wholesale energy contracts 

admitted to trading on organised market places similar to ESMA’s MiFID database? What 

are your views on the idea of developing a product taxonomy and make the reporting 
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obligation of standardised contracts dependent from the recording in the Agency’s list of 

specified wholesale energy contracts? 

 

We suggest to delete from the sentence of the fifth paragraph within 3.1.1 List of contracts 

and derivatives to be reported (page 14) the following wording “except markets in which 

balancing is mandatory for most market participants”, which understanding is too vague and 

might potentially cause uncertainty by the implementation of this paragraph. The new 

sentence would then be “Although covered by the definition of wholesale energy product 

according to Article 2(4) of the Regulation and therefore subject to the monitoring of ACER 

and NRAs, it is currently proposed that contracts in balancing markets are not listed and 

therefore not collected by ACER under REMIT in an initial phase of reporting under REMIT, 

as balancing systems remain too different currently at national and/or regional level, but 

should be included in a later stage.  

 

Question 7 and 8 

Which of the three options listed above would you consider being the most appropriate 

concerning the de minimis threshold for the reporting of wholesale energy transactions? In 

case you consider a de minimis threshold necessary, do you consider that a threshold of 2 

MW as foreseen in Option B is an appropriate threshold for small producers? Please specify 

your reasons. 

 

Are there alternative options that could complement or replace the three listed above? 

 

We believe that all market participants should be treated equally, including small energy 

producers. A threshold for reporting of transactions could lead to additional administrative 

burdens, with consequent additional costs. An additional threshold could also lead to a 

possible market abuse by splitting into separate transactions below a threshold. Therefore we 

propose no volume based threshold for reporting of transactions. 

 

Question 9 

Do you agree with the proposed approach of a mandatory reporting of transactions in 

standardised contracts through RRMs? 

 

Reporting of transactions through organized markets, trade reporting systems, trade matching 

systems, trade repositories and other similar RRMs might be one of the tools for reporting but 

from our point of view it can be only a voluntary option and not mandatory; especially as such 

services might create additional costs. There should be an option for market participants to 

report the transactions in standardised contracts directly to ACER. 

 

Question 10 

Do you believe the Commission through the implementing acts or the Agency when 

registering RRMs should adopt one single standardised trade and process data format for 

different classes of data (pre-trade/execution/post-trade data) to facilitate reporting and to 

increase standardisation in the market? Should this issue be left to the Commission or to the 

Agency to define? 

 

This issue should be left to the Commission or ACER. Nevertheless it should be noticed that 

as it is stated in Recital 19 of the Reg. 1227/2011 the reporting obligations should be kept to a 

minimum and not create unnecessary costs or administrative burdens for market participants. 
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The reporting through RRMs should be done on voluntarily basis and there should be still an 

option for market participants to report their transactions directly to ACER.  

 

Question 11 

Do you agree that market participants should be eligible to become RRMs themselves if they 

fulfil the relevant organisational requirements? 

 

All market participants may become a RRM, but only on voluntary basis.  

 

Question 12 

In your view, should a distinction be made between transactions in standardised and non-

standardised contracts and reporting of the latter ones be done directly to the Agency on a 

monthly basis? 

 

From our point of view the distinction between standardised and non-standardised contracts is 

not clear enough and should be more precisely specified in order to prevent any uncertainty 

by their interpretation. The reporting should limited to such data which can be automatically 

processed and allows reporting to be manageable and feasible to be reported in a reasonable 

time frame. Accordingly the short term reporting obligation (within 24 hours) for standardised 

contracts is to be seen critical as for the subject of a standard agreement (which fall under the 

definition of standardised contracts) may include non-standard clauses (e.g. EFET contracts). 

We see as important to consider the EFET contracts as non-standardised.  

 

The reporting period of one month for non-standardised contracts seems to be long enough 

and should be reasonably shorten.     

 

Question 13 

In view of developments in EU financial market legislation, would you agree with the 

proposed approach for the avoidance of double reporting? 

 

Eustream supports GIE´s opinion that the scope and detail of information to be provided 

under REMIT, EMIR or MIFID should be harmonised beforehand so that double reporting for 

one and the same transaction is avoided. The current proposal seems not sufficient to avoid 

double reporting as it would request the market participant to filter the information of one 

transaction through different kind of data reporting schemes, and at the end just report that 

part which is lacking. This creates massive administrative work. 

 

Question 14 

Do you agree with the proposed approach concerning reporting channels? 

 

RRMs could be used as an option for reporting trading information on behalf of market 

participants, not as an obligation. One option should be left for direct reporting of market 

participants to ACER. 

 

Regarding security of data, we would like to highlight the importance of data security 

mechanisms on the side of ACER. Such mechanisms to ensure confidentiality have to be 

developed, tested and certified in advance to any reporting. 
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Question 15 

In your view, how much time would it take to implement the above-mentioned organisational 

requirements for reporting channels? 

 

The establishment of a high quality system for reliable reporting channels should have a 

higher priority rather than a faster implementation. 

 

Question 16 

Do you agree with this approach of reporting inside information and transparency 

information? 

 

Reporting of inside information and transparency information goes beyond the scope of Reg. 

1227/2011 and Reg. 715/2009. Transparency information is already published on the websites 

of TSOs according to Reg. 715/2009. Furthermore ENTSOG transparency platform 

(originally developed for GIE) was also established and is based on information that is 

already published by individual TSOs on their websites on voluntary basis. An obligation for 

operators to forward this information to the NRA or ACER constitutes a double reporting. 

Furthermore all transparency data shall be also made available as of 1 October 2013 on one 

Union-wide central platform, established on a cost-efficient basis, from where they could be 

easily downloaded by regulators. Inside information that is available for infrastructure 

operators – referring to their assets and operations - is also published on their websites 

according to Reg. 715/2009. Thus additional reporting under REMIT is unnecessary and 

would establish a double reporting obligation, which is to be avoided. Another open issue 

raised by Eustream is why market participants have to report inside information both to NRA 

as well as ACER. Thirdly we propose more explanations of the terms “inside information”, 

“regulated information” and “transparency information” since the existing explanation is too 

vague. 

 

Question 17 

Please indicate your views on the proposed way forward on the collection of regulated 

information. 

 

Eustream´s suggestion is to provide better clarification of the terms “inside information” and 

“regulated information”. According to Reg. 1227/2011 market participants including TSOs 

shall publicly disclosure in an effective and timely manner inside information including 

information relevant to capacity, use of facilities for transmission of natural gas including 

planned or unplanned availability of these facilities. The publication of inside information, 

including in aggregated form, in accordance with Reg. 715/2009 constitutes simultaneous, 

complete and effective public disclosure and both NRA and ACER as other respective 

subjects can find the information easily at the websites of relevant market participants. In 

Reg. 1227/2011 it is clearly stated that the reporting obligation shall be minimised by 

collecting the required information from existing sources.       

 

Question 18 

Do you agree with the proposed approach for the reporting of regulated information? Please 

indicate your view on the proposed mandatory reporting of regulated information through 

RISs and transparency platforms. Should there remain at least one reporting channel for 

market participants to report directly to the Agency? 
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From Eustream’s point of view all required information is already available on the websites of 

TSOs according to Reg. 715/2009. All data shall be also made available as of 1 October 2013 

on one Union-wide central platform, established on a cost-efficient basis, from where they 

could be easily downloaded by ACER. Thus the reporting obligation under REMIT should be 

fulfilled. However, if reporting, as an alternative should be left to at least one reporting 

channel for reporting such information directly to ACER. Accordingly any kind of reporting 

platform (such as e.g. RIS) can be just on voluntary basis. 

 

Question 19 

The recommendation does not foresee any threshold for the reporting of regulated 

information. Please indicate whether, and if so why, you consider a reporting threshold for 

regulated information necessary. 

 

There should be taken into consideration that TSOs have been already obliged by 

Reg. 715/2009 to publish market transparency related data without any threshold. A threshold 

for reporting such information would add unnecessary complexity and additional 

administrative burden, with consequent additional costs. Therefore we propose no threshold 

for reporting of regulated information. 

 

Question 20 

What is your view on the proposed timing and form of reporting? 

 

We are of the opinion all required information is already available on the websites of the 

respective TSOs according to Reg. 715/2009 and Reg. 1227/2011. Thus the reporting 

obligation under REMIT is fulfilled. Any other reporting of such information goes beyond the 

scope of both legislative acts.  


